Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam
Racuchy lubią wszyscy. Dzieci mogą je jeść na okrągło, dorośli też nie pogardzą chrupiącą potrawą. To szybkie w przygotowaniu danie zwykle serwujemy na podwieczorek lub kolację. Jednak niektórzy awaryjnie przyrządzają je nawet na obiad. Dziś proponujemy wam wyjątkowo delikatne i pożywne racuchy. Do ich przyrządzenia wykorzystamy bowiem bogaty w białko i wapń serek homogenizowany.
Z czego zwykle robi się racuchy?
Do przygotowania klasycznych racuchów wystarczy mąka, jajka, mleko i nieco spulchniacza. Mogą nim być drożdże, choć te wydłużają proces przygotowania albo proszek do pieczenia. Ciasto z dodatkiem proszku można smażyć od razu po wymieszaniu, stąd jest on częściej wybierany. Ciasto dosmacza się szczyptą soli i ewentualnie cukru.
- Mleko dodane do ciasta na racuchy można jednak zastąpić kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. Placuszki będą wtedy bardziej puszyste i chrupiące.
- Do przygotowania ciasta na racuchy można też wykorzystać produkty bez laktozy, np. mleko, mleko sojowe czy inny napój roślinny.
- Ciasto na racuchy warto wzbogacić kawałkami jabłka, śliwek, ananasa czy rodzynkami. Potrawa nabierze jeszcze bardziej deserowego charakteru.
My jednak postanowiliśmy zastąpić mleko serkiem homogenizowanym i w ten sposób otrzymaliśmy puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne racuszki. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Przepis: Racuchy
Racuchy z serkiem homogenizowanym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 1 serek homogenizowany 150 g
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Sporządzenie ciastaW misce umieść serek homogenizowany i jajka, wymieszaj rózgą. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź nieduże racuchy. Smaż je, aż będą z obu stron rumiane.
- Odsączanie racuchówRacuchy zdejmij z patelni i rozłóż na talerzu wyściełanym kilkoma warstwami papierowego ręcznika. Gdy papier wchłonie nadmiar tłuszczu, podawaj racuchy z ulubionym dodatkiem.
Z czym podać racuchy?
Usmażone racuchy doskonale smakują oprószone cukrem pudrem. Można je też podać z dżemem, konfiturą, polane miodem czy syropem klonowym. Świetnym dodatkiem będzie również krem czekoladowy oraz sos owocowy.